Alapítványunk

TÁMOGASD ALAPÍTVÁNYUNKAT AZ ADÓD 1 %-ÁVAL

A GYERMEKEINKÉRT A Bükkszentkereszti szlovák nemzetiségi általános iskolában és óvodában ALAPÍTVÁNY

ADÓSZÁMUNK: 18436343-1-05

Köszönjük!

 

 

http://bukkigyermekek.sulinet.hu


GYEREMEKEINKÉRT A BÜKKSZENTKERESZTI SZLOVÁK NEMZETISÉGI ISKOLÁBAN ÉS ÓVODÁBAN ALAPÍTVÁNY TEVÉKENYSÉGÉNEK BEMUTATÁSA


 

Alapítvány adószáma: 18436343-1-05

Székhelye: 3557Bükkszentkereszt, Széchenyi út 2.

Számla száma: 10102718-08073100-01003009

Alapítvány kuratóriumának elnöke: Szőllősi Istvánné

Kuratórium tagjai: Eszlári Csabáné és Telekes Józsefné

 

 

Gyermekinkért a Bükkszentkereszti Szlovák Nemzetiségi Általános Iskolában és Óvodában Alapítvány 2001-ben jött létre. Két magánszemély alapító kezdeményezésére. Fő célja a következő:

 • A gyermekek nyári táborozásának, utaztatásának a segítése.
 • Tehetséggondozás, évi munka értékelése és jutalmazása.
 • Az iskola infrastruktúra fejlesztése.
 • A nemzetiségi oktatás támogatása.
 • A természetvédelmi szemléletváltás kialakításának segítése.
 • Az egészséges életmódra nevelés segítése.
 • A sporttevékenység támogatása (utaztatás, jutalmazása, felszerelés)
 • A gyermekvédelmi törvény értelmében az ifjúságvédelmi és gyermekvédelmi munka támogatás a rászoruló gyermekeinek segítése.

 

Az alapítvány a fenti célok elérése érdekében a következő tevékenységet végzi:

Az általános iskola pedagógusainak továbbképzéseinek támogatása.

Óvodai és Iskolai ünnepségek, rendezvények szervezése, támogatása. Ilyen a suli- gála, farsang, iskolai megemlékezések, akadályversenyek, környezetvédelmi hét, egészségvédelmi hét, karácsonyi rendezvények, zenei világnap, hagyományőrző találkozók.

Óvodai és iskolai gyermekek részére rendezett versenyek szervezése, támogatása. Száraz sífutó verseny, szánkó és síverseny, akadályverseny, kerékpár versenyek támogatása. Az évi tanulmányi munka értékelése és jutalmazása.

Szlovák nyelv ápolására irányuló tevékenység, hagyományőrzés keretében, néptáncoktatás támogatása: utaztatás a fellépésekre, fellépő ruhák, szlovák kirándulások úti, szállás és étkezés költségeinek támogatása

Óvodai és iskolai gyermekek kulturális életének támogatása: színház, mozi látogatások belépők, utaztatás finanszírozása.

Hozzájárulás az óvodai és iskolai gyerekek készség és képességfejlesztéséhez: fejlesztő, eszközök, CD, DVD és IKT, tanszerek papír, írószerek, művészeti eszközök, tankönyvek, fejlesztő munkafüzetek fejlesztő szakirodalom megvásárlása és átadása támogatás formájában

Műszaki eszközök: számítógép, projektor, fénymásoló, nyomató gép használatra való átadása, iskolának és óvoda intézményeknek támogatás céljából.

Rászoruló gyerekek részére étkezési és tanulmányi támogatás nyújt.

Kiemelkedő teljesítményt nyújtó és tehetséges tanulók tanulmányainak támogatása.

Óvodai és iskolai játszóházak szervezése anyagköltségeinek támogatása.

Iskolai, óvodai szervezése, ünnepségek dekorációs anyagszükségletének támogatása.

Iskolai oktatáshoz szükséges programok, szakmai eszközök és anyagok, folyóiratok, szakmai tanácskozások támogatása.

Iskola tüzelési költségének támogatása.

Támogatást nyújt az iskola infrastruktúrájának fejlesztéséhez.

 

Főbb bevételi forrásai az adók 1%, szülői, önkormányzati és vállalkozók által felajánlott támogatások.

Az alapítvány 14 éves működése során számos pályázatot készített el, melyek nemcsak az iskola tanulóinak és az óvoda gyermekeinek nyújtottak sport, ismeretterjesztés és kulturális program lehetőséget, hanem a közvetlen környezetének is: Bükkszentkereszt és Répáshuta, valamint a szomszédos Miskolchoz tartozó Bükkszentlászló település lakosai számára is.

 

Sikeres pályázataink:

 • Bicikli kölcsönzőt alakítottunk ki, a tanulók, falu lakói és az itt üdülők biciklitúrára innen vihetnek biciklit.
 • Információs pont kialakítására, három számítógépet nyertünk. Információs pontot működtetünk az iskolában, mely nyitva áll a falu lakói és az itt tartózkodó üdülők számára is.
 • Gyógyító programok a Bükkben címmel a harmadik pályázat: lovaglás, gyógynövény ismeret egészség és- betegség, gyógyteák a gyógynövényekből. és előadások Szabó Gyuri bácsinál a „Bükkszentkereszti füves embernél”.
 • Az iskolában az „Energiai udvar” megvalósítása, mely pályázat eredményeként faaprítékos kazánokkal korszerűsödött az iskola fűtése és egy aprítékoló gépet is sikerült beszerezni.
 • „Kilátó Bükkszentkereszten” című pályázat keretében egy kilátó épült Kis-délre, erre a projektre is az alapítvány pályázott.
 • 2016-ban sikerült egy Wolksvagen kisbuszra is pályáznunk, mely a tanulók és az óvodások szállításában jelentős szerepet kap.
 • Sikerült a 2016. évi Kemencés napok programjaira is pályáznunk, és a kisbusz fenntartására.
 • Valamint az alapítványunk működtetésére is sikeres pályázatot adtunk be. pályáztunk.
 • Egészséges táplálkozás egészséges környezetben pályázat
  • a kedvezményezett neve: Gyermekeinkért a Bükkszentkereszti Szlovák Nemzetiségi Általános Iskolában és Óvodában Alapítványa projekt címe: Egészséges táplálkozás egészséges környezetbena szerződött támogatás összege: 13 243 878 Fta támogatás mértéke (%-ban): 100%a projekt tartalmának bemutatása:

   A mindennapos táplálkozási szokások kérdőíves felmérése történt meg a projekt kezdetén és végén. Ez alapján jelentősen nőtt azok aránya, akik rendszeresen isznak csapvizet, ásványvizet, vagy tejet. Csökkent az édességeket, sós nassolnivalókat fogyasztók aránya. Csoportos és személyes dietetikai tanácsadást biztosítottunk az iskolában a projekt során. 10 ismeretterjesztő program került megvalósításra dietetikus bevonásával. 1 db rozsdamentes acél ivókutat létesítettünk az iskola épületében és 1 kerti kút is kialakításra került. Az egészséges táplálkozás és életmód népszerűsítésére 12 tájékoztató napot, 4 települési rendezvényen való megjelenést, 2 játékos vetélkedőt szerveztünk. 4 alkalommal szakácsok, ételkészítők látogattak el az iskolába, illetve 4 gazdaságlátogatást is szerveztünk. Az egészséges táplálkozás és az étkezési kultúra fejlesztése érdekében új edényzet, menzabútorok kerültek beszerzésre. Kialakításra került egy konyhai eszközökkel felszerelt tankonyha és iskolai tankert is. Egy hűthető salátabár beszerzése révén heti gyümölcs- és zöldségnapokat tartottunk. A programokon több mint 1000 fő vett részt.

   a projekt befejezési dátuma: 2019.08.31.

   a projekt azonosító száma: EFOP-1.8.5-17-2017-00323